KABELJAUW IN WITTE WIJN ROOMSAUS
Ik ben net terug van vakantie, vandaar dat het bloggen heel eventjes in de wacht heeft gestaan. Maar vanaf nu ga ik jullie weer volop voeden met de lekkerste gerechten. Vandaag heb ik een heerlijk visgerecht gemaakt, kabeljauw in witte wijn roomsaus uit de oven. Een heerlijke combinatie van ingrediënten wat leidt tot een zachte smaak. Ik heb het een keer gegeten in een restaurant en toen dacht ik dit ga ik thuis ook proberen, na een aantal keren is het me gelukt het gerecht nagenoeg na te maken, vandaar dit recept. Je kan de kabeljauw in witte wijn roomsaus uit de oven prima combineren met wat puree of kleine aardappeltjes in de schil en evt. een frisse salade. Kijk hier voor mijn salades!
Ingrediënten kabeljauw in witte wijn roomsaus voor 4 pers
500-600 gr kabeljauwfilet (je kunt ook gefileerde heilbot gebruiken)
1 dl witte wijn
2 dl room
zout en peper
1/2 runderboullionblokje
50 ml water
1 courgette
75 gr geraspte parmezaanse kaas
1 witte boterham verkruimeld
1 ei dooier
eventueel 1/2 eetl allesbinder
Bereiding kabeljauw in witte wijn roomsaus
De kabeljauw in witte wijn roomsaus is een makkelijk te bereiden recept. Eerst verwarm je je oven op 200 c, vervolgens maak je de heerlijke kabeljauwfilets schoon en leg je deze in een ovenschaal. Meng nu de witte wijn met 50 ml water en schenk deze over de kabeljauwfilets, strooi er ook wat zout en peper overheen.
Dek nu de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet hem 18 min in de oven, als je er geen aluminiumfolie overheen doet verdampt het vocht in de vis en wordt de vis erg droog. Snijd nu de courgette in plakjes en doe ze 2 min in een pan met kokend water, haal ze eruit en spoel af met koud water.
Na 18 min als de vis klaar is, giet je het vocht van de vis door een zeef in een pannetje. Voeg hieraan toe 1 dl room (dus je houd 1 dl over voor later) en 1/2 bouillonblokje en breng het geheel aan de kook. Laat het sausje vervolgens indikken, als het dun blijft kun je er eventueel 1/2 eetl. allesbinder aan toevoegen.
Zet de oven nu op 230 c en schenk de roomsaus over de kabeljauwfilets. Leg daarop een aantal plakjes courgette dakpansgewijs, meng nu de parmezaanse kaas (maar bewaar ongeveer 2 eetl. voor later) met het verkruimelde brood en strooi dit over de vis.
Klop nu de eidooier met de overige 1 dl room los en giet dit over broodkruimels die je net met de parmezaanse kaas over de kabeljauw hebt geschonken. Strooi tot slot de achtergehouden 2 eetl. parmezaanse kaas over de het geheel.
Zet de ovenschaal nog 10 min terug in de oven. Combineer de kabeljauw in witte wijn roomsaus lekker met puree en een salade. Eet smakelijk!
Hi elsje, vanavond dit heerlijke gerecht gegeten. Jong en oud vond het erg lekker. Bovendien niet al te moeilijk te bereiden….tenminste dat zei mijn man 😉 . Zeker voor herhaling vatbaar! Groetjes Annechine
Hee Annechine, wat leuk en niet al te moeilijk he! Ik ben blij dat ze het allemaal lekker vonden nu kun jullie nog meer gaan proberen, de meeste recepten zijn niet moeilijk. Zo rond de feestdagen komen er wat meer aparte recepten op te staan dat is wel erg leuk. Veel kookplezier groet Elsje