Spaanse gehaktballetjes

SPAANSE GEHAKTBALLETJES

Hier een lekker en makkelijk recept om Spaanse gehaktballetjes te maken. Iedereen kent de gehaktbal wel, maar wanneer is deze nou eigenlijk ontstaan? In 1615 schreef Bredero over de frickedil, dit was toen een bal van kalfsgehakt en nog niet de nu bekende frikandel. Het gehaktballetje was een duur stukje vlees, vandaar dat alleen de rijkere burgers het gerecht aten. Klik hier voor meer informatie over de gehaktbal.

Tegenwoordig wordt de gehaktbal door veel mensen gemaakt. Omdat ik heb gekozen voor een recept om Spaanse gehaktballetjes te maken is er in het gehaktballetje rauwe ham en kaas toegevoegd. Daardoor is dit Spaanse gehaktballetje specialer en pittiger dan de originele gehaktbal.

De Spaanse gehaktballetjes zijn niet alleen lekker bij de borrel maar ook als hoofdgerecht.

Met het onderstaande recept kunnen ongeveer vijftig balletjes gemaakt worden.

Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes

600 gram rundergehakt

1 fijngehakte ui

100 gram geraspte belegen of parmezaanse kaas

2 eieren

2 sneetjes (oud) wit brood verkruimeld

100 gram fijn gesneden rauwe ham

2 teentjes knoflook

1 eetlepels sambal (rode)

bosje fijngehakte peterselie

snufje zout en peper

bloem

olijfolie om in te bakken

Bereiding Spaanse gehaktballetjes

Snijd eerst de ui en rauwe ham heel fijn, hak daarna ook de knoflook en de peterselie fijn en verkruimel het (oude) witte brood. Wanneer deze ingrediënten allemaal gesneden zijn kan het gehakt met het brood, de rauwe ham, de ui, parmezaanse/ belegen kaas, de peterselie, de knoflook, de sambal, het zout en de peper en de eieren gemengd worden. Laat nu het gehakt voor de Spaanse gehaktballetjes een kwartiertje rusten.

Draai nu evengrote balletjes van het gehakt en haal elk balletje door de bloem. Verhit een grote pan met olijfolie en bak hier de Spaanse gehaktballetjes mooi bruin in.

TIP: bak de balletjes niet allemaal tegelijk, dan worden ze namelijk niet mooi egaal bruin.

De Spaanse gehaktballetjes zijn nu klaar!! Je kan ze serveren met of zonder saus, denk hierbij aan bijvoorbeeld een knoflooksaus, citroenmayonaise of maak een lekker tomatensaus.

Eet smakelijk!!

Spaanse gehaktballetjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *