Aqua de Valencia

AGUA DE VALENCIA

Tijdens mijn vakantie in Valencia, Spanje, kon ik geen genoeg krijgen van Agua de Valencia (Spaans voor Valenciaans water). Agua de Valencia is de specialiteit van Valencia als het gaat om alcoholische dranken. Ja die Spanjaarden weten de miljoenenoogst van hun uitgestrekte sinaasappelplantages goed te gebruiken.

Aqua de Valencia werd voor het eerst gemaakt door “Constante Gil” in de bar “Café Madrid de Valencia” in 1959. De drank is dus niet heel oud maar er zit wel een heel grappig verhaal achter. Volgens geruchten werd de bar “Café Madrid de Valencia” in der tijd vaak bezocht door een groepje Baskische reizigers die altijd in deze bar stranden. De reizigers bestelde altijd hun lievelingsdrank “Agua de Bilbao” (Spaans voor Bilbao’s water), aangezien ze het zat waren om altijd het zelfde te bestellen besloten ze de barman uit te dagen om hun iets nieuws aan te bieden. Dit drankje viel erg in de smaak bij de reizigers en zij besloten het drankje Agua de Valencia te noemen. De Baskische reizigers vonden Aqua de Valencia zo lekker dat zij het in hun volgende bezoeken bleven drinken. De eerste 10 jaar na het ontstaan van Agua de Valencia was de drank alleen bekend bij een kleine groep klanten van de bar “Café Madrid de Valencia”.  Pas rond 1970 werd Agua de Valencia bekend bij het grote publiek. Wil je meer weten over Aqua de Valencia, klik dan hier.

In Valencia zelf maar ook daarbuiten wordt Aqua de Valencia veel gedronken. In Spanje kun je het kopen op het terras en zelfs in een fles bij de drankzaak, echter hebben wij in Nederland deze luxe niet. Wel is de Agua de Valencia na goed zoeken online te vinden, zoals hier. Maar het is natuurlijk veel leuker en makkelijker om Aqua de Valencia zelf te maken. Als het lekker weer is maak ik Agua de Valencia vaak in de ochtend en zet ik het in de koeling zodat het rond borreltijd lekker koud is.

Ingrediënten voor 1 fles Aqua de Valencia

700 ml cava semi seco (geen brut)

300 ml vers geperst sinaasappelsap (ongeveer 6 sinaasappels )

100 ml gin

100 ml vodka

4 – 5 eetl suiker

Bereiding Aqua de Valencia

Pers de sinaasappelen uit tot je 300 ml verse sinaasappelsap hebt. Doe dit samen met de wodka, gin en cava in een kan. Voeg vervolgens de suiker toe en meng dit goed samen tot de suiker is opgelost, zet het in de koelkast en schenk het pas in als het echt koud is. Doe aan het glas een schijfje sinaasappel voor de versiering. Als je er helemaal een feest van wilt maken kun je ook het glas een suikerrandje geven. Doe dit als volgt, zet een schaaltje met suiker en een schaaltje met siroop klaar. Houd het glas op zijn kop en doop deze in de siroop en dan gelijk in de suiker, schenk vervolgens de Agua de Valencia in en voeg het schijfje sinaasappel toe. Genieten maar, je eigen Aqua de Valencia!

Aqua de Valencia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *