paella met kip, chorizo

PAELLA MET KIP, CHORIZO EN GAMBA’S

Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken, de oorsprong van de paella ligt in het gebied rond Valencia. Ze maken de paella met heel veel verschillende ingrediënten, maar er is wel een basis van rijst, saffraan en olijfolie. Iedere streek heeft zo zijn eigen specialiteit, de een gebruikt veel vis en de andere veel vlees of beide. Wat voorbeelden van wat je kunt gebruiken zijn: kip, chorizoworst, kreeft, mosselen, grote garnalen, inktvis, witvis, venusschelpen, sperziebonen, paprika, artisjokbodems, ui, doperwten, knoflook en Spaanse peper. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van verschillende kruiden, enkel voorbeelden zijn: kurkuma, paprikapoeder en cayennepeper. Meet weten over het ontstaan van de paella? Klik dan hier.

In dit recept ga ik jullie een van mijn favoriete paella’s voorschotelen, paella met kip, chorizo en gamba’s. In deze paella gaan vlees en vis prima samen en zorgt de chorizo voor een heerlijke nasmaak. Paella is een ideaal gerecht voor waneer je bezoek krijgt. Het is gemakkelijk in grote hoeveelheden tegelijk te bereiden. In Spanje wordt vaak de hele buurt bijeen geroepen samen paella te eten, sommige pannen kunnen wel tot 200 mondjes voeden!

Ingrediënten paella met kip, chorizo en gamba’s voor 4 personen

50 gr chorizo worst in blokjes gesneden

3 kipfilet

16-20 gamba s

1 blik of pot met doperwten

1 grote ui

1-2 Spaanse pepers

2-4 knoflook teentjes

bepaal de hoeveelheid Spaanse peper en knoflook aan de hand van je eigen smaak

1 gele paprika

1 rode paprika

2 citroenen

bosje peterselie

3 eetl kurkuma poeder (wat is kurkuma?)

3 eetl paprikapoeder

1 liter runder boullion

1 zakje saffraan of 2 zakjes paella kruiden

als je zakjes paella kruiden gebruikt moet je van de kurkuma en de paprikapoeder maar 2 eetl gebruiken

olijfolie

400 gr rijst of risotto

50 ml witte wijn

Bereiding paella met kip, chorizo en gamba’s

paella met kip, chorizo

Snijd de kipfilet, chorizo worst, paprika, ui en de spaanse peper in kleine stukjes en pers de knoflook uit. Maak nu de gamba s schoon en haal het darmkanaal eruit (dit is het zwarte draadje in de bolling van de gamba). Laat de doperwten uitlekken, alle ingrediënten liggen nu klaar, we kunnen aan de slag!

Verhit olie in een grote pan, liefst een paella pan en fruit daar de ui, knoflook, Spaanse peper, chorizo worst in, voeg vervolgens de paprika erbij en laat dit 5 min fruiten.

paella met kip, chorizo

Doe pas hierna de kruiden en rijst erbij. Laat de rijst heel even aanbakken maar blijf roeren. Blus vervolgens af met 50 ml witte wijn let nu goed op en schenk steeds een beetje bouillon bij de rijst en roer het om. Doe de deksel op de pan tot de rijst gaar is, maar pas op, laat het niet te nat worden en niet te droog (misschien heb je niet alle bouillon nodig).

Als de rijst gaar aan het worden is bestrooi je de kip met zout en peper en bak je deze even aan in een andere pan, als de rijst bijna gaar is voeg je de kip, de gamba’s en de doperwten toe. Laat dit doorsudderen totdat de gamba’s gaar zijn (dus totdat ze niet meer glazig zijn). Hak de peterselie fijn en snijd de citroen in partjes en garneer hier de paella mee. Geef bij de paella met kip, chorizo en gamba’s wat lekkere aioli (recept coming soon! Je kunt aioli ook kopen in de supermarkt) met wat stokbrood en evt. een salade. Eet smakelijk! Je eigen gemaakte Spaanse paella met kip, chorizo en gamba’s.

paella met kip, chorizo

paella met kip, chorizo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *