spaanse aioli

SPAANSE AIOLI (KNOFLOOK MAYONAISE)

Ik als gigantische knoflook liefhebber vind de Spaanse aioli verrukkelijk, ik maak hem daarom ook erg vaak in combinatie met tal van gerechten. Aioli is een eenvoudig te bereiden knoflook mayonaise die in Spanje voornamelijk bij geroosterde gerechten wordt gegeten. Aioli kent zijn oorsprong in Catalonië (deel in Spanje) en wordt in zijn originele vorm zonder eidooier en geheel op basis van olijfolie gemaakt. Ook heeft de originele vorm iets meer knoflook dan mijn versie, ook lekker maar ik denk voor de meeste van jullie iets te heftig.

Originele aioli

8 teentjes knoflook

klein beetje zout

250 ml extra-virgin olive oil

Nu zul je vast wel denken, hoe maak ik zonder eidooier hier nu een saus van? Deze saus maak je klaar in een vijzel, als je de knoflook tot een fijne pasta hebt gewreven en er druppelsgewijs olijfolie bijvoegt terwijl je met de vijzel door blijft stampen zul je merken dat er een emulsie ontstaat, knoflook en olijfolie binden.

Deze vorm is lekker maar het kan lekkerder, ik hou van de versie met voornamelijk zonnebloemolie en een eidooier, dit geeft de saus net iets meer body. Voor meer informatie over de aioli klik hier.

De Spaanse aioli is prima te combineren met een stukje stokbrood bij de borrel of met een lekker stukje vlees of vis. Spanjaarden eten aioli ook vaak in combinatie met verrukkelijke Spaanse paella (klik hier voor mijn paella), heerlijk!

Ingrediënten Spaanse aioli

200 ml zonnebloemolie

50 ml extra-virgin olijfolie

1 eidooier

4 teentjes knoflook

2 thee lepels mosterd

halve citroen

zout en peper

Bereiding Spaanse aioli

spaanse aioli

Het maken van aioli is makkelijker dan je denkt, alleen moet je het even onder de knie krijgen. Als je al weleens eerder zelf mayonaise hebt gemaakt weet je hoe het proces in elkaar zit. Pel eerst de teentjes knoflook, hak of pers deze fijn en doe het in een schaaltje (zorg dat het schaaltje stevig staat en niet te klein is, dit maakt het mengen straks gemakkelijker). Doe in het zelfde schaaltje de eidooier en de mosterd en roer dit even door.

spaanse aioli

Nu gaan we er een saus van maken, terwijl je aan het roeren bent voeg je druppelsgewijs de zonnebloemolie toe.

spaanse aioli

In het begin gaat het langzaam maar je zult merken dat de saus gaat binden en op den duur een dikke massa wordt. Als de zonnebloemolie op is voeg je ook terwijl je aan het roeren bent de olijfolie toe.

spaanse aioli

Waneer je olie erdoor zit pers je de halve citroen boven het schaaltje uit, roer het geheel door en je zult merken dat de saus wat dunner en lichter wordt.

spaanse aioli

Tot slot voeg je zout en peper naar smaak toe en viola je eigen gemaakte Spaanse aioli, eet lekker in combinatie met een stukje brood bij de borrel of een stukje vlees of vis.

spaanse aioli

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *