kaiserschmarrn

KAISERSCHMARRN

Met de koude donkere dagen in het verschiet komen er in mijn keuken heerlijke seizoensmaaltijden naar boven borrelen. Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk winters toetje, kaiserschmarrn! Kaiserschmarrn is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht, lijkt een beetje op de pannenkoek. Echter is kaiserschmarrn wat stijver en wordt het in stukjes geserveerd.

Er zijn veel verhalen over hoe kaiserschmarrn nou eigenlijk is ontstaan, de herkomst van het gerecht is daarom niet helemaal duidelijk. Wel kommen in bijna al deze verhalen keizer Franz Joseph I en zijn echtgenote Elisabeth (Sissi) terug. Hieruit kunnen we concluderen dat het gerecht moet zijn ontstaan in Oostenrijk rond de 18e eeuw. Zo zegt het bekendste verhaal dat de koks aan het keizerlijke hof het gerecht hadden bedacht voor de jonge keizerin Elisabeth. Elisabeth was erg druk bezig met haar uiterlijk en slanke lijn, daarom vond zij het gerecht veel te rijk, te zwaar en te machtig. Ze liet haar portie terugsturen, echter vond Keizer Franz Joseph de Schmarrn heerlijk en at toen naast zijn eigen portie ook die van zijn vrouw op. Sindsdien zou dit gerecht kaiserschmarrn worden genoemd! Wil je meer weten over de kaiserschmarrn, klik dan hier.

Ingrediënten kaiserschmarrn voor 4 pers

4 eieren ( dooiers en wit wel scheiden )

125 ml melk

100 gr suiker

beetje zout

125 gr bloem

50 gr rozijnen

1-2 eetl roomboter

poedersuiker

4 eetl aardbeienjam

Bereiding kaiserschmarrn

kaiserschmarrn

Eerst moet je de dooiers van het eiwit scheiden, klop dan de eiwitten met een beetje zout in een schone kom stijf. Je bent pas klaar met kloppen als je het mengsel op zijn kop kan houden.  Klop nu in een andere kom de eidooiers met de melk, de bloem en suiker tot een gladde massa, spatel nu de eiwitten door de eidooier massa.

kaiserschmarrn

Verhit de boter in een koekenpan en doe de helft van het beslag in de pan en strooi de helft van de rozijnen erover heen en bak het 2 min (het vuur niet te hoog zetten) tot de bodem een beetje bruin is. Vervolgens keer je het om, ik heb zelf een dubbele pan (wat is een dubbele pan?) om het mengsel gemakkelijk te kunnen omdraaien, maar je kunt ook gebruik maken van een bord of deksel om het geheel goed om te draaien. Bak ook de andere kant 2 min tot de bodem een beetje bruin is.

kaiserschmarrn

Pak dan 2 pollepels en trek of scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar.

Herhaal het bovenstaande proces bij het resterende beslag. Serveer de Kaiserschmarrn met poedersuiker en geef er een bakje met aardbeienjam bij. Eet smakelijk!

kaiserschmarrn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *