KRUIDKOEK MET SPECULAASKRUIDEN
We kennen hem allemaal, de kruidkoek. Een heerlijke kruidige plak die vaak met een laagje roomboter als ontbijt wordt genuttigd. Het leuke is ook dat afhankelijk van de plaatselijke ingrediënten en gebruiken deze koek een andere naam krijgt, zoals : kruidkoek, feestekoek, ontbijtkoek, lekkerkoeke, hansakoek, pondkoek enz. Als je wat wil weten over de geschiedenis van de kruidkoek, klik dan hier.
Mijn kruidkoek bereid ik met speculaaskruiden en is wat luchtiger dan de traditionele kruidkoek. Vroeger maakte ik deze koek wekelijks, als de koek dan klaar was rook heel het huis naar heerlijke speculaaskruiden! Het is een erg makkelijk recept en je kunt het in een cake vorm maken als een kruidkoek of in een muffin vorm wat ook heel leuk is. In 15 min maak je het deeg klaar en dan 50 min als koek en 25 min als muffin in de oven en je hebt iets heerlijks voor bij de koffie of thee. Lekker smullen.
Ingrediënten voor 1 kruidkoek met speculaaskruiden of voor 25 kleine muffins
50 gr roomboter
225 gr suiker
2 eieren
5 eetl speculaaskruiden of koekkruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
1 kopje water
evt. 200 gr rozijnen
Bereiding kruidkoek met speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 160 c, zet vervolgens een pan op het vuur met de boter, suiker, water en de speculaas- of koekkruiden, wel op een laag pitje! Laat het geheel smelten.
Als alles gesmolten is doe je de eieren er 1 voor 1 bij en roer deze er goed doorheen. Zet vervolgens het vuur uit en roer het zelfrijzend bakmeel erdoor en daarna de rozijnen als je die erdoor gaat doen ( kan ook zonder de rozijnen).
Vet een cake of muffin vorm in met boter en doe het beslag erin, zet het in de oven en bak de kruidkoek in cake vorm in 50 min gaar, en de muffin vorm in 25 min gaar. Eet smakelijk!
Hartstikke lekker voor de dagelijkse tussendoorse kost!
Hartstikke lekker en simpel te maken ! Fijn voor de dagelijkse tussendoorse kost.