caesar salade

CAESAR SALADE MET GEBRADEN KIP

Vaak wordt de Caesar salade geassocieerd met Amerika, maar eigenlijk is er niets Amerikaans aan. De Caeasar salade is bedacht rond 1920 door Cesare Cardini, een in Amerika wonende Italiaan, woonachtig in San Diego waar hij een restaurant runde. Tijdens de Drooglegging kon hij zijn heerlijke cocktails niet meer serveren in combinatie met zijn eten. Hij besloot daarom een restaurant, “Caesar’s Restaurant” pal over de grens in Tijuana, Mexico te openen. Hier serveerde hij voor het eerst zijn wereld beroemde Caesar salade. De salade bezorgde hem veel roem en is tegenwoordig terug te vinden op zeer veel menukaarten over de hele wereld. Voor meer informatie over de Caesar salade kijk hier.

Tijdens het lekkere weer komen de frisse maaltijden naar boven. Zo is ook de Caesar salade een goede kandidaat. De Caesar salade is ideaal als bijgerecht of als maaltijd voor een lunch. Een Caesar salade valt of staat bij de dressing, ik maak hierdoor ook geen gebruik van mayonaise maar klop deze zelf op. Veel recepten gebruiken hiervoor olijfolie wat de dressing een veel te bittere smaak meegeeft, zorg daarom dat je gebruik maakt van zonnebloemolie.

Ik maak een klassieke “basis” Caesar salade, ik vindt hem op deze manier lekker puur. Als je wilt kun je er natuurlijk nog ingrediënten als avocado, tomaat en stukjes spek aan toevoegen. Officieel bevat een Caesar salade bindsla, ik maak gebruik van ijsbergsla, dit zorgt voor extra frisheid. Ook met de sla kun je dus gemakkelijk variëren. Laat je fantasie er maar lekker op los!

Ingrediënten Caesar salade

Voor de Caesar salade

200 gr ijsbergsla

3 bruine boterhammen (lekker bruin en niet te dun gesneden)

2 eetl. olijfolie

3 eieren

2 kip filets

parmezaanse kaas schaafsel/krullen

1 teentje knoflook

Voor de dressing

4 ansjovis

1 eidooier

2 theel. worcestersaus

1 theel. mosterd

1/2 citroen

175 ml zonnebloemolie

75 gr parmezaanse kaas

2 teentjes knoflook

Bereidingswijze Caesar salade

Deze overheerlijke Caesar salade is gemakkelijk ruim van te voren te maken, je kunt het dus ideaal combineren zonder de druk in de keuken op te voeren! Kook eerst de 3 eieren, laat deze even afkoelen. Snijd vervolgens de 2 kip filets in stukjes, niet te klein maar ook niet te groot. Braad de stukjes kip goed goudbruin en laat ze vervolgens afkoelen. Maak een bakje met een mengsel van olijfolie en geperste knoflook. Smeer dit mengsel over de bruine boterhammen en bak deze goed bruin in de pan van de kip. Let goed op! blijf hier goed bij, je zult merken dat het even duurt voordat de boterhammen een lekker kleurtje krijgen, maar als ze eenmaal gaan, gaan ze ook hard. Als de boterhammen een lekker goudbruin kleurtje hebben laat je ze afkoelen.

De voorbereidende handelingen voor de Caesar salade zijn verricht, nu is het tijd voor de heerlijke dressing. Pak een grote stabiele kom waarin je de dressing gaat opkloppen. Eerst snijd je de ansjovis en de knoflook heel klein, deze doe je samen met de eidooier en mosterd in de kom. Klop dit met een garde goed door elkaar, tijdens het kloppen voeg je druppelgewijs de zonnebloemolie toe. Je zult merken wanneer je niet te snel de zonnebloemolie toevoegt dat het mengsel steeds dikker wordt. Wanneer je alle zonnebloemolie erdoorheen hebt zitten voeg je de worcestersaus en citroensap toe. Je zult merken dat het mengsel iets dunner wordt. Schaaf de parmezaanse kaas fijn en voeg deze toe aan het mengsel. Proef de dressing en voeg naar eigen smaak peper en zout toe.

caesar salade

Leg de ijsbergsla in een schaal, leg hierop de gebakken kip, het brood en de gekookte eieren. Scheur het brood in stukken en snijd de eieren in kwartjes. Pak parmezaanse kaas en schaaf met de kaasschaaf stukken eraf om de salade af te maken.

Serveer de dressing apart, hierdoor kunnen je gasten zelf bepalen hoeveel dressing ze door hun sla willen en kan de overgebleven sla zonder dat het slap wordt in de koelkast worden bewaard. Eet smakelijk, heerlijke Caesar salade, een ideaal bijgerecht!

caesar salade

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *