Indonesische ajam met rijst

MILDE INDONESISCHE AJAM MET RIJST

Ik hou van Indonesisch eten, door de grote diversiteit in de Indonesische keuken verveeld het niet snel. De combinatie van een enorme culturele en geografische diversiteit hebben ervoor gezorgd dat Indonesië een van de meest unieke keukens in de wereld heeft. Vaak zijn de gerechten in de Indonesische keuken vrij eenvoudig en voegt men hieraan een enorme explosie van smaak toe door gebruik te maken van veel kruiden, grassen en bladeren. Voor meer informatie over de Indonesische keuken klik hier.

Indonesisch eten wordt vaak geassocieerd met chili pepers en heet eten. Echter zijn de meest gebruikte kruiden in de Indonesische keuken gember, komijn en koriander, wat kruiden zijn met een vrij milde smaak. Ik ga dit vandaag goed laten zien door een heerlijke milde Indonesische ajam (Indonesisch voor kip) met rijst te maken. Deze Indonesische ajam met rijst heeft een heerlijke zachte, maar wel unieke smaak. Voor dit gerecht heb ik zoveel mogelijk gebruik gemaakt van typische Indonesische ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn gewoon te verkrijgen in de Albert Heijn, maar vaak koop ik ze in een Aziatische supermarkt. Ik heb in deze Indonesische ajam met rijst pijnboompitten gebruikt, je hoort eigenlijk macadamianoten te gebruiken, dat is net iets lekkerder. Geef er witte of gele rijst met wat kroepoek en groenten naar keuze bij.

Ingrediënten Indonesische ajam met rijst voor 4 personen

1 ui

2 teentjes knoflook

2 cm verse gember (2 cm van de gember afraspen of snijden)

2 rode pepers

1 1/2 theel trassie oedang (garnalenpasta)

25 gr pijnboompitten

2 eetl kurkuma (geelwortel kruid)

2 eetl laos (Indonesisch kruid)

5 eetl olie

1 stengel sereh (citroengras)

600 gr kipfilet

2 tomaten

1 runderboullionblokje

1 eetl ketoembar (koriander)

1 eetl suiker

200 ml kokosmelk (creme)

keukenmachine of vijzel

Bereiding Indonesische ajam met rijst

Indonesische ajam met rijst

Maak de ui, rode peper (zaadlijst eruit halen) en knoflook schoon en snijd deze in grove stukken. Doe nu de ui, gemberwortel, rode peper, trassie oedang en de pijnboompitten in de keukenmachine of vijzel grove en pureer ze. Voeg vervolgens de kurkuma en laos kruiden toe en maak er een smeuïge pasta van, als het te dik is kun je een klein beetje olijfolie toevoegen.

Doe een klein beetje olie in een wokpan en verwarm de pasta die je net hebt gemaakt hierin.

Indonesische ajam met rijst

Snijd de sereh (citroengras) in grove stukken en doe deze bij de pasta in de wokpan, laat het geheel voor 10 min sudderen. Snijd ondertussen de kipfilet in mooie blokjes, bestrooi ze met een beetje zout en peper en laat ze garen in de wokpan bij de pasta.

Indonesische ajam met rijst

Vervolgens snijd je de tomaten fijn en doe je deze met de ketoembar (koriander), suiker en een verkruimeld bouillonblokje bij de saus in de wokpan. Tot slot doe je de kokosmelk erbij, proef het even en voeg er op eigen smaak peper en zout aan toe.

Indonesische ajam met rijst

Serveer je milde Indonesische ajam met rijst en groeten naar keuze. Eet smakelijk, je eigen heerlijke milde Indonesische ajam met rijst!

Indonesische ajam met rijst

3 antwoorden
  1. Anja van den Hoven
    Anja van den Hoven zegt:

    Elsje, de ajam met rijst is heeeeeerlijk, echt genoten vanavond van dit recept, ook de komkommer er
    bij gemaakt en het was af! Bedankt dat je dit recept met ons wilde delen.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter op Georgine van Lent Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *