camembert uit de oven

CAMEMBERT UIT DE OVEN

Camembert is een Franse kaas, een witschimmelkaas die van koemelk wordt gemaakt, het kaasje heeft van nature iets pittigs. De kaas komt oorspronkelijk uit de plaats Camembert in Basse-Normandie. Het jaartal van herkomst is niet helemaal duidelijk, een legende is dat de camembert al in 1791 door Marie Harel werd gemaakt, zij liet een priester uit de regio Brie (regio van het broertje “brie” van de camembert) onderduiken die gevlucht was tijdens de Franse revolutie. Hij zou haar een geheim recept van van de brie hebben gegeven. Zij vond dit geheime recept heerlijk alleen miste er iets waardoor ze een eigen draai aan de brie gaf, en viola de camembert! Meer aannemelijk is het verhaal dat rond de 19e eeuw de kaasboeren uit Camembert een kaas wilden maken die kon concurreren met de meruccesvolle brie. Wil je meer weten over camembert? Kijk dan hier.

De camembert is puur natuur natuurlijk verrukkelijk, echter is het geven van een eigen draai aan dit kaasje ook niet mis, ik krijg vaak lovende reactie’s over deze camembert uit de oven met verse kruiden. Dit kaasje is een heerlijke toevoeging aan een lekkere borrelhap, serveer het met vers stokbrood een een goed glas wijn. Binnen het recept van de camembert uit de oven met verse kruiden kun je ook nog variëren door ingrediënten als Spaanse peper of peterselie erdoor te doen.  Voor dit kaasje uit de oven pak ik altijd een goedkopere camembert, deze gaat toch de oven in dus het verschil valt haast niet te proeven.

Ingrediënten voor 1 camembert uit de oven

1 camembert (het liefst met een hout doosje eromheen)

1 takje verse rozemarijn

1 teentje knoflook

2 eetl olijfolie of combineer met pittige olie

zout en peper

Bereiding camembert uit de oven

camembert uit de oven

Haal de camembert uit het doosje maar bewaar wel het doosje die heb je nog nodig. Snijd nu voorzichtig de bovenkant van de camembert af, maar laat wel rondom 1/2 cm rand zitten, prik met een vork even de camembert in zodat straks de olie en de kruiden er wat makkelijker in de kaas kunnen komen. Pers de knoflook uit en knip de rozemarijn heel fijn, meng dit met de olie en wat zout en peper en giet het over de kaas en prak het nog een beetje in de kaas. Doe de kaas nu terug in het onderste deel van het doosje, en verwarm de oven op 210 c, zet de camembert hier ongeveer 10 min in, totdat het kaasje heerlijk smeuïg is. Serveer het met stokbrood en geef er een klein lepeltje bij om het op de broodjes te kunnen smeren. Als je het echt af wil maken kun je er ook heerlijke zelfgemaakte pesto bij serveren, een heerlijke afwisseling voor op brood met deze camembert uit de oven. Eet smakelijk!

camembert uit de oven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *