risotto van paddestoelen

RISOTTO VAN PADDESTOELEN MET GROENE ASPERGES

Risotto is een van de echte traditionele Italiaanse gerechten, van oudsher is het een specialiteit uit het noorden van Italië, Lombardije. In het Italiaans is “risotto” het verkleinwoordje van “riso“, wat rijst betekend. Over heel de wereld is rijst de populairste en meest gebruikte graansoort, maar de bereidingswijze van risotto is typisch Italiaans, enkel de textuur waarmee de korrel wordt geserveerd varieert vaak per regio.

Rijst bestaat al heel lang, en voor zover bekend is werd het voor het eerst verbouwd in de 14e eeuw voor Christus met dank aan de Arabieren. Het verhaal luidt dat de Arabieren voor het eerst rijst naar Spanje en Italië hebben gebracht tijdens hun overheersing. Maar het duurde veel langer voordat de korrel “risotto” zo als wij hem kennen ook echt risotto werd genoemd. De mythe gaat dat er in Milaan rond 1574 een jonge leerknecht genaamd Valerius was. Deze Valerius was toen der tijd verantwoordelijk voor het glaswerk van ‘Il Duomo di Milano’ (De Dom van Milaan). Hij wou door gebruik te maken van saffraan een mooie rode kleur meegeven aan het glaswerk. Maar wat bleek, Valerius werd gepest, men geloofde niet dat saffraan het glaswerk van Il Duomo di Milano mooi zou kleuren. Valerius wilde wraak nemen, op de bruiloft van zijn baas wilde hij iedereen in de maling nemen door saffraan aan de rijst toe te voegen, maar tot zijn verbazing vond iedereen het verrukkelijk. “Risotto alla Milanese” was geboren, dankzij Valerius kunnen wij vandaag de dag dus genieten van heerlijke risotto! Meer weten over risotto? Klik dan hier.

Vandaag heb ik een lekkere risotto van paddestoelen met groene asperges gemaakt, met een salade is het al een heel lekker en vullend gerecht. Voor de vleesliefhebbers onder ons, deze risotto is prima te combineren met een lekker biefstukje. Risotto heb je in verschillende soorten, 2 bekende soorten zijn “Arborio” en “Carnaroli“, ik gebruik vaak Arborio dit is de bekendste rijstsoort die een iets drogere risotto geeft. Een gouden tip met risotto, roer waneer de risotto klaar is een klontje roomboter erdoor, dit maakt de risotto lekker smeuïg.

Ingrediënten risotto van paddestoelen met groene asperges voor 4 pers

400 gr Arborio risotto

100 gr cantharellen

500 gr kastanje champignons

100 ml witte wijn

2 rode ui fijn gesneden

3 teentjes knoflook

200 gr mini asperges groene

bosje peterselie

1 liter runderbouillon

3 eetl geraspte parmezaanse kaas

2 eetl parmezaanse kaas schaafsels

zout peper en evt wat chillivlokken

stukje roomboter

Bereiding risotto van paddestoelen met groene asperges

risotto van paddestoelen

Snijd de ui en knoflook heel fijn, snijd de asperges in 3 stukjes en kook de asperges heel even tot ze beetgaar zijn. Snijd ondertussen de champignons en cantharellen klein. Maak nu de bouillon klaar, verhit daarna je olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg vervolgens de risotto erbij en roer het goed door het ui mengsel zodat de risotto korrels goed vettig zijn. Voeg dan de witte wijn toe en roer het goed door tot de wijn is opgenomen, voeg dan een opscheplepel met warme bouillon erbij en roer weer goed door. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is dit duurt ongeveer 20 min, maak het niet te nat! Blijf er bij dit gerecht goed bij, blijf roeren en ga goed over de onderkant! Het duurt even maar dan heb je ook wat.

Bak in een andere pan de champignons, de cantharellen en de asperges en voeg ze dan bij de risotto, op laatst rasp je de parmezaanse kaas en voeg je het erbij en dan de boter en blijf goed roeren, maak het op smaak met zout peper en evt. chilivlokken.

Maak een salade en bak evt. een stukje vlees erbij. Serveer de risotto van paddestoelen met groene asperges op je bord met behulp van een ring en garneer het met een beetje peterselie en wat schaafsel van kaas met wat salade erbij. Eet smakelijk heerlijke risotto van paddestoelen met groene asperges!

risotto van paddestoelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *