KRUIDNOTEN MET AMANDELMEEL

Wanneer Sinterklaas in het land is, kunnen we de kruidnoten natuurlijk niet laten staan. Overal in het land kunnen we kruidnoten maken, maar wel kruidnoten maken is natuurlijk veel leuker. Dit recept voor kruidnoten met amandelmeel is een leuke afwisseling op de originele kruidnoten.

Iedereen kent de kruidnoot wel, maar niet iedereen kent de geschiedenis achter de kruidnoot. Al vanaf de 16e eeuw wordt de kruidnoot uitgedeeld aan kinderen tijdens Sinterklaas. Toen der tijd was de kruidnoot alleen nog niet rond maar vierkant en smaakt hij een beetje naar ontbijtkoek. De kruidnoot die wij nu kennen wordt gemaakt met speculaaskruiden. Deze kruiden werden zo een 300 jaar geleden vanuit het verre Oosten naar Nederland gehaald.  Hierdoor zijn de recepten voor kruidnoten, waarin speculaaskruiden gebruikt worden, “pas” te vinden in kookboeken uit de 19e eeuw. Wil je meer weten over kruidnoten, klik dan hier.

Dit recept, voor kruidnoten met amandelmeel, zorgt ervoor dat de kruidnoot net was brosser is dan de normale kruidnoot. Wanneer je meer houdt van de originele kruidnoot kan je het amandelmeel vervangen voor zelfrijzend bakmeel.

Ingrediënten kruidnoten met amandelmeel 100 stuks

250 gram zelfrijzend amandelbakmeel (of zelfrijzend bakmeel)

125 gram bruine basterdsuiker

100 gram roomboter

6 eetlepels melk

8-10 theelepels speculaaskruiden

bakpapier

Bereiding kruidnoten met amandelmeel

Verwarm de oven voor op 175°C. Ga eerst het deeg maken. Meng het amandelbakmeel, de suiker, de melk, de boter en de speculaaskruiden in een kom. Je kan de boter van te voren snijden, zo is het mengen makkelijker. Wanneer alles bij elkaar in een kom zit kan het deeg gekneed worden.

Leg bakpapier op een bakblik en rol kleine balletjes van het deeg. Zorg ervoor dat de balletjes ongeveer even groot zijn als een knikker. Als de balletjes deeg te groot zijn zullen zij in de oven aan elkaar gaan zitten en krijg je een grote kruidnoot.

Wanneer de oven is voorgewarmd kunnen de kruidnoten 15 minuten in de oven. Haal na de 15 minuten de kruidnoten met amandelmeel uit de oven en laat ze afkoelen.

Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat zien dat je geen computer bent! *